Demolition: Part II

Sasha - July 31, 2008

Just when I thought it was all over, even more rubbish…

Living Space:

IMG_0887.jpg

IMG_0876.jpg

However nearly a month later and the ‘real’ work is just beginning, as you can see from the scaffolding that’s starting to appear…

IMG_0868.jpg

The Study:

IMG_0857.jpg

Bathroom:

Not really the kind of place you’re gonna get clean in right now…

IMG_0859.jpg

Space Junk

Sasha -

This is the beginning of what turned out to be 10 cubic metres of rubbish from my walls and ceiling.

IMG_0841.jpg

It’s all looking very neat and packed up - ready for disposal - which is an improvement from the bomb site that my apartment was last time.

IMG_0852.jpg

It’s still not entirely clear to me why the doors have remained for so long…

IMG_0847.jpg

IMG_0842.jpg

The Demolition Begins!

Sasha - July 27, 2008

The first rock has been knocked! It was so exciting to see my vision beginning to take shape.
There’s a long way to go, but hey, Rome wasn’t built in a day.

During: Living Space
IMG_08281.jpg
IMG_0835.jpg
IMG_0826.jpg

During: Study
My contractor persuaded me to take down the ceiling, and I stand to gain a lot of extra height by doing so.
it was a good move, and on the floor here you can see some of the straw from the ceiling - used as insulation when the building was built in the 1930s.
IMG_08271.jpg

During: Bathroom
I’m not too sure how the last owners lived here, as the apartment was in a terrible state when I took the keys - exposed piping, dodgy electricity work and little love or care. An older couple, they lived in the apartment, I’m told, for 18 years before finding the staircase too hard to negotiate.
IMG_0833.jpg

During: Bedroom
A complete mess as you can see.
The chimney to the right is going :(
This room have a lovely southern aspect, and so catches amazing light throughout most of the day.
I’m planning on having a 2.4m hight partition instead of a wall between the bedroom and the living space, to let some of that beautiful light through; the north facing living room can get a bit dull in the afternoon.
IMG_0829.jpg

My Loft!

Sasha -

Well here it is, in all its (very faded) glory. Actually, I’m not sure that glory is the right word here.
This 70m2 space - and reshaping it - is my life right now.
Hope you all enjoy these images and the journey I’m taking to loft living bliss in Amsterdam.

Before: Living Space
This huge space was just crying out for some walls to be judiciously knocked out. As you will see in coming posts, I’m happily obliging there.
The result will be a light and airy open series of spaces which transition seamlessly from study to living to bedroom to bathroom.

Living Room I
Living Room (alternate view)
Living Room (alternate view II)

Before: Study
Behind this wall was a pokey little bedroom, which is about to be turned into my music/studio space.
Study I

Before: Bathroom
Formerly the kitchen, this space is going to be totally repurposed as the bathroom.
Bathroom I

Before: Bedroom
There’s not much to show right now, but I’ll post some when it gets interesting.

Intro To My Flip

Sasha - July 12, 2008

BEFORE FLOORPLAN
sasha_floorplan_before.jpg

BEFORE PICS

After: bathroom

Kersten - January 31, 2008

Next to the kitchen, the bathroom got the most in the way of a facelift. It doesn’t look like much, but this one is about twice the size of our last bathroom, which was comically small.

Before:

After:

The toilet, sink and cabinet are all new. Again, that’s the slate tile with sealer/enhancer on the floor. The color is what I would call ice blue, but Benjamin Moore calls it “Whispering Spring.” The mirror is from Lowe’s or Home Depot, the light fixture from Galaxy Lighting in South Salt Lake and was about the only one that we found for not a lot of money but with adjustable wiring for our nutty off-center junction box. It’s still a pretty tight space, so we didn’t have a lot of leeway in terms of the layout (I was standing in the tub to take the picture above).

There’s still a gap to the left of the sink cabinet because the wall wasn’t square (imagine!). That gap may be permanent, because I’m out of ideas for filling it in.

After: living room

Kersten - January 30, 2008

The living room got the usual treatment: floor, paint, trim, etc. As with the rest of the house, the “before” smell was “cat.”

Before:

After:

The paint is Benjamin Moore Aura “Orange Parrot” and took three coats for full coverage. The window covering is the same system we have in the kitchen (where I would recommend it for the narrower width), but I’m not too pleased with it in the living room — the window’s width is too large for the sliding tracks. The hanging panels already look worn and stretched out, which especially bums me out because I an entire night fiddling with those things.

It is so, so apparent that we have way too much furniture for this place. Otherwise, the flooring runs the direction it does because of a bowing, rolling, rollicking subfloor that we didn’t have the heart or the need to correct in the non-tiled rooms.

That is the book case (the other side of the large kitchen cabinet and former walk-through), and this is why it’s not finished yet:

The bookcase isn’t attached to anything as of yet, and we’re hoping to add some finishing pieces that hide the gaps between the case and the wall. I have to work pretty much every Saturday in February, so I’m hoping the remodeling elf known as Tai gets around to this tedious task one of those days.

The other major task left in the living room is the question of the fireplace facade.

One of our friends said she didn’t mention it during a recent visit because she wasn’t sure if it was a new type of art installation. Yes, we call it “Stumped/Stalled/Lazy.” We currently are using our TV cart to hide the artwork.

After: kitchen

Kersten - January 29, 2008

The kitchen changed the most, and required the most work. (Demolition pictures here, subfloor here and here, tile here, and cabinets here.)

Before:

The kitchen was divided in half by the peninsula in the photo above. The oak cabinets were nothing exciting, and the appliances were serviceable but ugly.

The parquet flooring was a mess. It bowed, waved, rolled and curled because it was rotten underneath.

After:

You’ve heard quite a bit about our grief with the floor. We used the same slate tile for the kitchen that we used in the entryway (and bathroom), and finished it with the enhancer that considerably darkened the color.

Cabinets are Ikea, naturally. Cabinet handles, backsplash system and shelves also are Ikea.

We replaced both lights, adding a track in the work area and a basic Ikea fixture closer to our dining table.

We closed off the walk-through from the living room to the kitchen in the name of claiming a bit of useable space. We added a massive cabinet to the kitchen side of the new wall (with a bookcase on the living room side).

Still to come: this mess. This is the washer-dryer cubby hole that needs a plumber’s soft touch before we can finish up. Right now it’s holding our leftover paint cans, the tile for the cubby floor, some drywall and Miscellaneous Crap We Have Not Cleaned Up.

(We have an appointment with a plumber Thursday.)

After: entryway

Kersten - January 28, 2008

We’re going to spread this out over a couple of days. So, here’s the “after” picture of the entryway:

I don’t have a good “before” picture for the entryway. We didn’t take one, evidently. Try to imagine this little alcove with nasty, forest-green carpet (so…take the color off the wall and put it on the floor), dingy paint, a nondescript light fixture, brown doors and the smell of cat.

The color on the walls is Benjamin Moore Aura “Peppermint Leaf” green from the BM store in Salt Lake. The tile is a basic gray slate from Contempo Tile in South Salt Lake, and we darkened the color to the near-black you see with a sealer/enhancer, which you can find at any tile place or home improvement store. The console table is from West Elm and is officially the last piece of furniture that we can purchase while we live here — we’re packed to the gills in this smaller place. The mirror is one that Tai bought several years ago for his condo that predates the original SLC202 (and thus also predates me).

The skis are…temporary. We have a ways to go before shoveling out that entryway closet, which is where we eventually hope to store the skis and ski boots. For the meantime, this makes us seem much more hard-core than we truly are. We wanted to make a splash with the first room that people see. That’s why we chose the bright green paint and the wall mirror. Now, if only it would stop snowing so that we stop tracking footprints all over the floor!

Haiku in honor of our Element

Kersten - January 16, 2008

Traditional (5-7-5)

You were the greatest
investment we didn’t know
we needed to make

We could not believe
Ikea cab’nets fit so
well, until we saw.

Modified

To the bamboo floor
you huffed, “eh, bring it on,”
but your tires rode low.

Free form

Your clean lines evoke minimalism,
but so many people shirk
from your boxiness.

You were cheap and easy —
the only cheap and easy thing
about this remodel.

« Previous PageNext Page »